Overvægt

Overvægt og fedme blandt danskere er stærkt stigende og kan med tiden medføre øget risiko for følgesygdomme.

Det kan være ganske udfordrende for den enkelte person at skulle tabe sig. Akupunktur kan hjælpe til en reduktion i vægten og dermed i BMI.

Hvis man lider af smerter i eksempelvis knæ og ryg og dermed har svært ved at kunne være mere aktiv, kan akupunktur med fordel bruges til at lindre smerterne.

Forskning i akupunktur for overvægt

En analyse, som omfatter over 2.000 personer, viser, at der er en stærk tendens til en gavnlig effekt af akupunktur på BMI og kropsvægt. En kombination af akupunkturmetoder (almindelig akupunktur, el-akupunktur, moxa på nåle, auriculo, mm) har større effekt på reduktion af kropsvægt end livsstilsændringer og placebo. Det samme gør sig gældende for effekten på BMI, hvor resultatet er endnu mere signifikant. I de studier, som oplyste bivirkninger blev akupunktur fundet til at være en sikker behandlingsmetode, idet der kun blev rapporteret få tilfælde med ømhed og blå mærker i indstiksområdet.

Om overvægt

Overvægt er en betegnelse, der ikke isoleret kan bedømmes på, hvad badevægten fortæller os om antal kilo. Overvægt skal derfor vurderes på forholdet mellem fx muskelmasse og fedtdepoter, højde m.v.

Når forholdet mellem fedtdepoter på kroppen og muskelmasse øges til et uhensigtsmæssigt indbyrdes forhold, er man overvægtig. Dette kan være både i mild grad, men også i en svær grad. Når overvægt er i svær grad, kan det medføre en række symptomer og følgesygdomme.

Årsag:

Forekomsten af fedme og overvægt har været voldsomt stigende i de seneste 30-40 år. Der forskes i dag i, at årsagerne til svær overvægt/fedme, kan være andre end de mest almindeligt udbredte årsager, der primært har livsstil som hovedårsag.

Det er udbredt, at årsagerne især skyldes indtag af for meget eller for usund mad og langt mindre fysisk aktivitet.(2) Hormonforstyrrelser som årsag til overvægt og fedme udgør kun cirka 1%.(1)

Følgesygdomme:

Overvægt og fedme kan bl.a. øge risikoen for slagtilfælde, åreforkalkning, give symptomer fra led, nedsat frugtbarhed og sukkersyge (type 2 diabetes).(2)

Kildehenvisninger til forskning

Overvægt og fedme - Patienthåndbogen på sundhed.dk

Overvægt, hvad er det? - Patienthåndbogen på sundhed.dk

Zhang, Y., Li, J., Mo, G., Liu, J., Yang, H., Chen, X., Liu, H., Cai, T., Zhang, X., Tian, X., Zhou, Z. and Huang, W., 2018. Acupuncture and Related Therapies for Obesity: A Network Meta-Analysis. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, [online] 2018, p.9569685.

Link: https://www.hindawi.com/journals/ecam/2018/9569685/#abstract

Find en behandler der kan hjælpe.

Derfor skal du vælge en PA-godkendt akupunktør

Medlemmer af PA lever op til høje uddannelse- og efteruddannelseskrav samt skal overholde Etiske og kliniske retningslinier.