Migræne og hovedpine

Akupunktur har vist sig effektiv på både at forebygge, men også smertelindre migræne og hovedpine. Da mange patienter med hyppige og svær migræne bliver delvist resistente af den lægeordinerede medicin, kan akupunktur derfor være et godt supplement eller alternativ.

Akupunktur kan ligeledes forebygge og afhjælpe mange af de ledsagesymptomer, der kommer under anfald, bl.a. er akupunktur særdeles effektiv som kvalmestillende behandling, og anvendes netop til dette på flere hospitaler, bl.a. på Fødeafdelinger og på Kræftafdelinger, hvor kvalme forekommer som en hyppig ”følgesvend”.

Forskning i akupunktur mod migræne og hovedpine

Forebyggende migræne medicin har ofte bivirkninger og er ikke altid tilstrækkelig for den pågældende person. Akupunktur kan med fordel bruges som en effektiv forebyggende behandling der også har færre bivirkninger end standard medicinsk behandling (Zhang et al., 2020). 

Udover migræne har akupunktur vist sig, at være en effektiv og sikker behandlingsmulighed for hovedpine, hvor langtidseffekten ikke kun kan forklares ved placebo, men med en reel effekt af akupunkturen (Vickers et al., 2018). 

Akut og kronisk spændingshovedpine, som er noget mange kan genkende, kan med fordel behandles med akupunktur (Linde et al., 2016).

Om migræne og hovedpine

Migræne er en diagnose, der stilles af en læge, når denne type hovedpine opfylder nogle bestemte kriterier om varighed og hyppighed. Nogle migrænepatienter kan forud for hovedpinen opleve forvarsler på det, fx ved synsforstyrrelser, taleforstyrrelser eller føleforstyrrelser. Dette kaldes migræne med aura. Omkring 1 ud af hver 500 personer i Danmark lider af migræne.

Der kan være ledsagesymptomer ud over hovedpinesmerterne som fx lys- og lydoverfølsomhed, kvalme og opkastninger ved migræne.

Mange har jævnligt hovedpine, og det kan være svært selv at bedømme, om dette er migræne, hvor der endnu ikke er blevet stillet en lægelig diagnose, eller om det skyldes fx muskelspændinger i skulderparti eller nakke.

Den almindelige behandlingsmetode af migræne er forebyggende behandling med medicin, samt smertestillende og evt. kvalmestillende medicin under selve anfaldet.

Hovedpine, der ikke er diagnosticeret som migræne af en læge, behandles ligeledes medicinsk - ofte håndkøbs-smertestillende medicin.

Kildehenvisninger til forskning

Linde, K., Allais, G., Brinkhaus, B., Fei, Y., Mehring, M., Shin, B.C., Vickers, A. and White, A.R., 2016. Acupuncture for the prevention of tension-type headacheCochrane Database of Systematic Reviews, Available at: <https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD007587.pub2/full> [Accessed 2 Dec. 2020].

Vickers, A.J., Vertosick, E.A., Lewith, G., MacPherson, H., Foster, N.E., Sherman, K.J., Irnich, D., Witt, C.M. and Linde, K., 2018. Acupuncture for Chronic Pain: Update of an Individual Patient Data Meta-Analysis. The Journal of Pain, [online] 19(5), pp.455–474. Available at: <http://dx.doi.org/10.1016/j.jpain.2017.11.005>.

Zhang, N., Houle, T., Hindiyeh, N. and Aurora, S.K., 2020. Systematic Review: Acupuncture vs Standard Pharmacological Therapy for Migraine Prevention. Headache: The Journal of Head and Face Pain, [online] 60(2), pp.309–317. Available at: <https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/head.13723> [Accessed 2 Dec. 2020].

Find en behandler der kan hjælpe.

Derfor skal du vælge en PA-godkendt akupunktør

Fordelen ved at blive behandlet hos en PA godkendt akupunktør er, at behandleren har et solidt fundament af viden, som gør behandleren i stand til at tilpasse behandlingen til lige netop dig og dine smerter. En hovedpine, som er føles tung skal nemlig behandles på en anden måde end en hovedpine som sidder som et spændebånd rundt om hovedet.